ULTIMĂ ORĂ: Forţele paramilitare (angajaţii la pază şi o parte a liderilor de sindicat) ale RMGC i-au atacat în această după-amiază pe câţiva dintre opozanţii locali din Roşia Montană. “Minerii” au fost adunaţi de către companie în piaţa localităţii pentru a întâmpina un grup de parlamentari (din PC şi PPDD), plimbaţi, ca şi în cazul Comisiei UNESCO a Parlamentului, acum două săptămâni, pe la obiectivele companiei. La un moment dat, iritaţi de un steag cu “Salvaţi Roşia Montană!”, o parte din aceşti “protestatari” i-au atacat pe Zeno Cornea şi Sorin Jurcă, doi opozanţi locali, cel din urmă aflându-se chiar pe treptele propriei case. Jandarmeria a reuşit să-i apere de agresori. Profesorul Ioan Piso, aflat la Roşia Montană, de asemenea cunoscut ca opozant al proiectului minier, a fost şi el ţinta ameninţărilor şi injuriilor forţelor “de pază” ale companiei. Deşi se află încă de dimineaţă în Roşia Montană, parlamentarii nu s-au întâlnit până la această oră şi cu reprezentanţii opozanţilor, ci doar cu cei ai RMGC.
*** Mihai Goţiu: Există posibilitatea ca ministrul să avizeze proiectul de lege ignorând raportul experţilor din minister? Crin Antonescu: Da. Decizia este a lui. Raportul este o chestiune care i se pune la dispoziţie, iar ministrul poate sau nu să ţină cont de ea. Mihai Goţiu: Aşadar, ministrul poate să nu ţină cont de raport? Crin Antonescu: Da, ignorând sau chiar împotriva raportului experţilor, pentru că e un act de voinţă politică.
Fragmentul de mai sus e din discuţia pe care am reuşit să o am ieri cu Crin Antonescu (în cadrul unei conferinţe de presă) pe tema Roşia Montană (interviul integral aici), asupra căreia am promis că voi reveni. În fond, acest scurt fragment e ilustrativ şi semnificativ pentru întreaga poveste a Afacerii Roşia Montană. Pe formă, afirmaţia are acoperire: într-adevăr, din punct de vedere legal, ministrul Justiţ