Agenţiile ONU prezente în Siria au întocmit planuri de urgenţă în cazul unei intervenţii militare, dar vor să continue să furnizeze ajutor umanitar, a subliniat vineri Valerie Amos, coordonatoarea operaţiunilor umanitare ale ONU.
"Avem planuri de urgenţă şi continuăm să actualizăm aceste planuri cu scopul de a face faţă unei creşteri bruşte a nevoilor" umanitare în cazul unei intervenţii militare în Siria, a declarat Amos, informează AFP, potrivit Mediafax.
Angajaţii ONU şi ONG-urilor prezente şi-au manifestat "voinţa fermă de a ne continua operaţiunile", a subliniat ea.
ONU dispune, în Siria, de 4.500 de angajaţi, marea majoritate sirieni. Războiul a deplasat aproximativ 4,25 de milioane de persoane în ţară şi a obligat alte două milioane de persoane să se refugieze în ţări vecine (Liban, Turcia, Irak).
ONU, a subliniat Amos, "trebuie să asigure securitatea angajaţilor săi, majoritatea sirieni". Aceştia, a continuat ea, "vor să amelioreze situaţia sirienilor pe teren, dar, în acelaşi timp, sunt conştienţi de impactul pe care l-ar avea o eventuală acţiune militară asupra lor-înşile şi asupra familiilor lor".
"Oamenilor le este frică, deoarece situaţia este atât de nesigură", a adăugat ea.
Situaţia refugiaţilor este deosebit de îngrijorătoare în Liban, "unde un locuitor din cinci este de-acum sirian (...), un lucru care are vefecte negative asupra economiei", a subliniat ea.
Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a anunţat marţi că este nevoit, din lipsă de fonduri, să reducă ajutorul acordat refugiaţilor sirieni instalaţi în Liban.
Peste un sfert dintre aceşti refugiaţi nu vor mai primi un ajutor alimentar, începând din octombrie, deoarece în urma apelului la donarea de fonduri care le sunt destinate (1,7 miliarde de dolari) s-a colectat doar 27