Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară şi reflexoterapie - Timişoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com
Oricare dintre noi poate dezvolta, pe parcursul vieţii, o infecţie care debutează în jurul unuia sau mai multor foliculi piloşi (furuncul), ca episod ocazional, dureros şi neplăcut, dar nu prea semnificativ, atâta timp cât este tratat corect. Însă, atunci când vorbim despre o furunculoză recurentă (ca în cazul dvs.), produsă în mod obişnuit de o infecţie stafilococică, în mod sigur se pune în discuţie starea precară de sănătate a persoanei în cauză sau chiar existenţa unor alte procese patologice determinante, cum pot fi acneea, dermatita, anemia şi, mai grav, diabetul. Altfel spus, furunculoza poate să apară pe fondul unei rezistenţe naturale slăbite a organismului, dintr-un motiv sau altul. Uneori, furunculul va dispărea după fazele iniţiale de prurit sau durere uşoară, însă, atunci când acesta persistă mai mult timp, trebuie luat în calcul şi riscul ca infecţia să se răspândească în circuitul sanguin. În acest context, este bine să se ştie că infecţiile stafilococice interne pot fi periculoase pentru viaţă şi încep, deseori, de la o infecţie cutanată, precum în cazul furunculozei. Mai mult, un furuncul localizat în apropierea nasului, obrajilor, frunţii sau coloanei vertebrale se poate răspândi rapid, producând abces cerebral sau abces vertebral, cazuri în care se impune un tratament medical prompt, care să poată preveni aceste complicaţii severe.
Tratamentul furunculozei este, în primul rând, convenţional, şi presupune, de la caz la caz, administrarea de antibiotice sau drenajul chirurgical, dacă infecţia nu poate fi altfel combătută. Totodată, pentru a împiedica răspândirea infecţiei şi pentru a minimaliza disconfortul, se pot lua unele măsuri de autoîngrijire, cum ar fi:
* apl