Şefii de stat şi de guvern care au participat la summitul G20 au expediat vineri destul de rapid fotografia de familie. Reuniunea a fost marcată de o răceală evidentă între Rusia şi Statele Unite ale Americii.
Sub un cer albastru strălucitor şi pe fundalul solemnului Palat Konstantin din Sankt Petersburg, fostă capitală imperială rusă, participanţii la summit, reprezentând principalele puteri mondiale, au sosit în mai multe grupuri la întâlnirea cu fotografii.
Preşedintele american Barack Obama a afişat o anumită destindere. El a venit împreună cu cancelarul german Angela Merkel şi a îmbrăţişat-o pe preşedinta braziliană Dilma Rousseff, cu care are relaţii tensionate din cauza afacerii de spionaj PRISM.
Abia după constituirea grupului a venit şi preşedintele Rusiei Vladimir Putin, care a trecut prin faţa lui Barack Obama fără să spună un cuvânt, în drum spre locul său. Cei doi au fost despărţiţi, în fotografie, de preşedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono.
Participanţii la summit au pozat, după aceea, timp de câteva secunde, afişând câteva zâmbete şi salutând cu mâna, după care grupul s-a despărţit, fără ca Putin şi Obama să se privească măcar.
Avertisment rusesc faţă de un atac în Siria
Rusia a avertizează Statele Unite în privinţa riscului pe care l-ar implica atacurile asupra depozitelor de materiale chimice în Siria. Avertismentul apare într-un comunicat al ministerului de externe de la Moscova.
“Luăm în considerare cu o îngrijorare deosebită faptul că printre ţintele stabilite pentru atacuri figurează zone de infrastructură militară care asigură securitatea arsenalului chimic sirian”, afirmă ministerul. “Avertizăm autorităţile americane şi aliaţii lor împotriva oricărui atac asupra depozitelor (de arme) chimice şi a zonelor învecinate”, a adăugat diplomaţia rusă, apreciind că acest lucru ar constitui o “turn