Singurul proiect consistent elaborat de Primăria Iaşi în ultimii zece pentru problema câinilor maidanezi datează din 2005. Atunci a fost făcută şi singura estimare credibilă a numărului de animale fără stăpân care trăiesc pe străzile oraşului. Conform planului respectiv, Iaşiul ar fi trebuit să scape de "comunitari" până în 2012.
Oficialii Salubris, societatea din subordinea Primăriei Iaşi care gestionează câinii comunitari, au elaborat în 2005 un proiect complex, singurul în istoria administraţiei Gheorghe Nichita, pentru rezolvarea problemei.
Potrivit datelor de atunci, rezultate în urma unor numărători ale animalelor efectuate în toate cartierele oraşului şi procesate ulterior statistic, în Iaşi existau 7.000 de patrupede fără stăpân, număr istoric la acel moment.
În faza a doua, cei de la Salubris au gândit un plan pentru eliminarea animalelor de pe străzi. Proiectul presupunea inclusiv construirea în zona Bucium a unei rezervaţii uriaşe pentru animale, evaluate la 10 milioane de lei.
În plus, municipalitatea a calculat că se vor strânge zilnic de pe străzi 20 de maidanezi, o parte rămânând la padoc, o tranşă eutanasiată, iar altă parte fiind eliberată după sterilizare. Chiar şi aşa, rata realistă de împuţinare a populaţiei de câini de pe străzi era de 1.000 de exemplare anual.
"Am realizat un grafic care ia în considerare rata de înmulţire, numărul câinilor care se întorc în stradă şi alte câteva variabile şi, pe baza rezultatelor, am tras concluzia că problema ar putea fi rezolvată în cam 7 ani", a declarat în 2005 Ion Apostol, directorul de atunci şi actual al societăţii Salubris.
Incompetenţă din partea Primăriei Iaşi în problema câinilor comunitari. Noul padoc al oraşului, aflat în construcţie de patru ani, a ajuns o ruină
Numai că de planul Salubris s-a ales praful. Proiectul rezervaţiei de pe Bucium a căzut, număru