Consiliul Legislativ solicită modificarea celor mai importante prevederi din proiectul întocmit de Guvern: de la modul în care se fac exproprierile la plata redevenţelor şi prelungirea licenţei de exploatare.
Consiliul Legislativ, instituţia care ţine evidenţa oficială a legislaţiei României, atrage atenţia că proiectul întocmit de Guvern cu privire la Roşia Montană încalcă mai multe legi în vigoare şi are o serie de prevederi ambigue.
În primul rând, Consiliul critică faptul că Guvernul a declarat proiectul Roşia Montană ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit. Legea 33/1994 prevede că ”declararea utilităţii publice se face numai după efectuarea unei cercetări prealabile şi condiţionat de înscrierea lucrării în planurile urbanistice şi de amenajare a teritoriului. Din documentele ataşate proiectului de lege nu rezultă că aceste formalităţi au fost realizate”, atrage atenţia Consiliul Legislativ. Cu alte cuvinte, Guvernul nu avea bază legală să declare un proiect al unei companii private, proiectul Roşia Montană ca fiind “de utilitate publică”. Miza declarării acestor lucrări ca fiind de utilitate public este aceea că astfel se pot face exproprierile fără acordul proprietarilor de terenuri. Mai mult decât atât, în textul elaborat de Guvern se prevede că statul cedează RMGC dreptul de a face exproprieri în interes propriu.
Obiecţii cu privire la zonele naturale protejate
Probleme sunt şi cu privire la zonele naturale protejate. Soluţia găsită de Guvern este aceea ca RMGC să reloce monumentul „Piatră despicată”, declarat monument al naturii, iar „după finalizarea procedurii de relocare, regimul de protecţie se transferă asupra noului amplasament şi încetează cu privire la amplasamentul iniţial”.
Consiliul Legislativ atrage atenţia că nu doar stânca în sine, ci întreaga zonă este declarată prin lege „zonă naturală prot