Pentru prima dată publicul din România va putea auzi Gurre-Lieder, de Arnold Schönberg, sub bagheta cunoscutului dirijor englez Leo Hussain, care va conduce Corul şi Orchestra Filarmonicii „George Enescu“.
Cantata Gurre-Lieder/Cântece despre Gurre, rămasă fără număr de opus, ocupă un loc cu totul special între lucrările lui Schönberg. Este prima sa lucrare vocal-simfonică, are o anvergură impresionantă prin durata de 130 de minute şi prin amploarea neobişnuită a ansamblului de interpreţi pentru care a fost gândită. Procesul de elaborare s-a desfăşurat în anii 1900-1901, perioadă a tinereţii postromantice, iar orchestraţia a fost desăvârşită peste un deceniu, în anul 1911.
PLAN DE RĂZBUNARE
Textul are la bază o legendă medievală de dragoste şi moarte, transpusă într-un ciclu de poeme de către danezul Jens Peter Jakobsen, poeme traduse în limba germană de Robert Franz Arnold. Povestea cântă iubirea dintre regele Waldemar şi frumoasa Tove. În cinstea ei, regele a ridicat castelul Gurre, cuib al întâlnirilor pentru cei doi îndrăgostiţi. Dar soţia geloasă, regina Helwig, îi urmăreşte cu ură şi ţese un plan de răzbunare.
La porunca ei, amantul reginei o omoară pe Tove, într-un moment de absenţă a suveranului. Când se întoarce la curte, regele Waldemar e şi el asasinat. Legenda spune că spiritele celor doi iubiţi, despărţiţi prin moarte năprasnică, se vor căuta zadarnic în eternitate. Goana lor neîncetată îi îngrozeşte pe locuitorii acelui ţinut. Subiectul l-a fascinat pe compozitor, care a imaginat, pentru transpunerea lui muzicală, un organism sonor uriaş format din cinci solişti şi un recitator, trei coruri bărbăteşti la patru voci, un cor mixt la opt voci şi un aparat orchestral complex.
Cantata este structurată în trei secţiuni mari. Prima parte cuprinde un preludiu amplu şi cântecele de iubire al