Turismul din zona Lăpușului se află în atenția conducerii actuale a Consiliului Județean Maramureș. Toate însă sunt la modul declarativ, ultima declarație de acest gen fiind făcută de către preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu la o discuţie avută zilele trecute cu o echipă de specialişti cuprinşi într-un proiect internaţional de cooperare între Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, Universitatea Ludwig Maximilians din Munchen şi Universitatea Cardinal Ştefan Wyszynski din Varşovia.
Echipă din care fac parte prof. dr. Carola Metzner-Nebelsick, (Munchen) prof. dr. Luis D. Nebelsick (Varşovia) şi dr. Carol Kacso, respectiv Bogdan Bobână şi Viorel Rusu – din partea Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie.
Potrivit informațiilor furnizate de către CJ Maramureș, proiectul se derulează de şapte ani consecutiv şi constă în cercetări arheologice în zona Lăpuş, scopul săpăturilor, la care anual participă arheologi şi studenţi din mai multe ţări, fiind acela de a pune în lumină construcţiile descoperite în necropola tumulară din zonă.
Prof. dr. Carola Metzner-Nebelsick i-a prezentat preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, stadiul în care se află proiectul, dar şi intenţiile de viitor. „Dorim pregătirea unui nou proiect pentru prelucrarea materialului descoperit.”, a precizat prof. dr. Carola Metzner-Nebelsick. „Diseminarea informaţiilor este foarte bună de când avem parteneri germani.” – a apreciat dr. Carol Kacso.
Una din ideile care s-a desprins din discuţie a fost necesitatea promovării unor proiecte pe segmentul de turism cultural în aceea zonă. „Tocmai mi-aţi dat o idee foarte bună. Este o zonă care merită cunoscută şi pusă în valoare şi care poate atrage un număr important de turişti. Noi suntem deschişi la orice fel de proiecte de acest tip şi la parteneriate care să fie benefice pentru judeţ.”