Washingtonul este amplu criticat atât pe plan extern, cât mai ales intern din cauza sprijinului acordat rebelilor sirieni, despre care se spune că sunt coordonaţi de gruparea teroristă al-Qaeda. Liderii forţelor rebele susţin însă că acesta este un mit creat de preşedintele Bashar al-Assad pentru a-şi argumenta decizia de a nu veni la masa negocierilor cu cei care, de peste doi ani, luptă pentru a-l înlătura de la putere.
Principalul argument invocat de americanii care se opun ideii unei ofensive americane în Siria este că, în realitate, forţele rebele au fost acaparate de diverse grupări johadiste, cel mai puternic nucleu fiind controlat chiar de al-Qaeda.
Unii experţi şi mai ales liderii rebelilor susţin însă că acesta este un mit de care preşedintele sirian Bashar al-Assad se foloseşte pentru a justifica războiul civil în care, până acum, au murit peste 100.000 de oameni - dintre care cel puţin 40.000 erau civili.
„Au o prezenţă şi au capturat unele teritorii. Dar luptătorii al-Qaeda reprezintă o minoritate”, spune maiorul Issam Rayyes, fost ofiţer de comunicaţii în Armata Siriană regulată, fidelă lui Assad, care a dezertat în iunie 2012 şi acum face parte din Armata Siriană Liberă, care luptă pentru înlăturarea familiei Assad de la putere.
„Congresul American face o greşeală atunci când crede că opoziţia este al-Qaeda”, a declarat Rayyes pentru publicaţia „The Weekly Stadard”.
„Grupările rebele au un larg spectru ideologic, avem facţiuni seculare pe de-o parte, jihadişti salafiţi de cealaltă, iar majoritatea sunt undeva între aceste două extreme”, se arată într-un nou raport pe această temă publicat de Jeffrey White, Andrew J. Tabler şi Aaron Y. Zelin, cercetători în cadrul Institutului Washington.
„O diferenţă majoră în rândul grupurilor islaamiste apare între aceia care sunt islamici cu