Un raport al companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle plasează Iaşul în topul oraşelor de provincie din România interesante pentru investitori. Industria IT aduce un aport uriaş economiei judeţului.
Potrivit studiului întocmit de experţii Jones Lang LaSalle, începând cu luna iunie 2013 Iaşul are una dintre cele mai consistente oferte de spaţii de birouri din România. Suprafaţa totală de birouri închiriabile în Iaşi este estimată la 142.200 de metri pătraţi, ceea ce înseamnă că oraşul a ajuns la o cotă istorică de 490 de metri pătraţi la mia de locuitori. Spre comparaţie, Bucureştiul, primul oraş la acest capitol, are o cotă de 1.083 de metri pătraţi la mia de locuitori. Oferta Capitalei Moldovei este considerabil mai mare comparativ cu anul 2007, atunci când suprafaţa totală de spaţii de birouri era de 65.000 de metri pătraţi.
Creşterea spectaculoasă a ofertei de spaţii de birouri a venit odată cu darea în folosinţă a mai multor clădiri din cadrul complexului Palas.
"Poziţia Iaşiului pe primul loc între oraşele de provincie din România interesante pentru investitori urmează un traseu natural, având în vedere că, în 2005, cei de la Amazon au ales să-şi deschidă aici o filială în detrimentul Bucureştiului. Interesul arătat de mari companii internaţionale i-a determinat pe oamenii de afaceri locali să investească în ultimii ani în clădiri de dimensiuni mici şi medii", se arată în studiul Jones Lang LaSalle.
În total, există în Iaşi 45 de clădiri de birouri întinse pe trei arii, delimitate în studiu drept centrale (16), non-centrale (19) şi periferice (10). Şi nivelul mediu chiriilor, între 12-14 euro/metru pătrat/lunar, este competitiv, comparativ cu celelalte oraşe de provincie. Doar Braşovul stă puţin mai bine la acest capitol cu o chirie medie între 11 şi 13 euro/metru pătrat/lunar.
Se estimează că, î