Din studiile efectuate de specialişti resese că oamenii sunt predominant dreptaci (nu e ca şi cum am vedea acest lucru în fiecare zi). Cu toate acestea, aproximativ 10-12 procente din populaţia globului preferă să folosească cu precădere măna stângă. Exista oare diferenţe între stângaci şi dreptaci?
Vă prezentăm 5 concluzii surprinzătoare ale oamenilor de ştinţă referitoare la aceste diferenţe.
1. Stângacii sunt mai “fricoşi”
Un experiment recent, în care subiecţii au fost puşi să urmărească o secvenţă de opt minute din filmul “Tăcerea mieilor”, stăngacii au prezentat mai multe simptome de stres posttraumatic decât dreptacii.
Dr. Carolyn Choudhary de la Universitatea Queen Margaret din Edinburgh explică acest fenomen prin faptul că emisfera dreaptă a creierului, dominantă în cazul stângacilor, are mai multe “atribuţii” decât cea stângă în domeniul fricii.. Totuşi, cercetătorul arată că este nevoie de mai multe studii în domeniu pentru ca acest lucru să devină certitudine.
2. Sunt mai furioşi
Sângacii, dar şi ambiidextrii (persoanele care folosesc în mod egal ambele mâini) sunt mult mai predispuşi la emoţiile negative, inclusiv la furie.
Un studiu de mai mică amploare publicat anul trecut în Journal of Nervous and Mental Disease, arată că în creierul stângacilor, informaţiile sunt proceste diferit, existând o mai mare comunicaţie între cele două emisfere. Rezultatul? Zona responsabilă de emoţiile negative are o mai mare acivitate, comportamentul stângacilor fiind afectat în concordanţă.
Sau poate, după cum afirmă un psiholog, “stangacii sunt mai furioşi pentru că lumea este «proiectată» pentru dreptaci, care constituie majoritatea”.
3. Stângacii sunt mai inhibaţi
Aceleaşi comunicaţii la nivel cerebral sunt invocate de psihologul comportamental Lynn Wright pentru a explica tendinţa (majoritară a) dreptacilor de a a