După ce nu a reuşit să convingă comunitatea internaţională de necesitatea unei intervenţii militare în Siria, preşedintelui american, Barack Obama, îi revine sarcina de a-şi convinge conaţionalii din Congresul de la Washington că o ofensivă armată este cel mai bun mod de acţiune pentru rezolvare crizei din Siria.
Preşedintele Barack Obama s-a întors în Statele Unite ale Americii după încheierea summitului G20 de la Sankt Petersburg (Rusia), unde liderii comunităţii internaţionale nu au reuşit să cadă de acord asupra intervenţiei armate din Siria. Printre puţinele rezultate privind situaţia Siriei s-a numărat îndemnul a 11 state reprezentate la G20 la un „răspuns internaţional puternic” în urma folosirii armelor chimice în Siria. Australia, Canada, Franţa, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Arabia Saudită, Spania (care nu este membru în mod oficial, dar este invitat permanent), Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite sunt semnatarele acestui apel difuzat de Casa Albă la finalul summitului G20 de la Sankt Petersburg.
În următoarele zile, Obama are sarcina dificilă de a convinge Congresul să autorizeze o acţiune militară în Siria.
Atât Senatul american, cât şi Camera Reprezentanţilor ar putea supune la vot autorizarea recursului la forţă în Siria „în următoarele două săptămâni”. „Dat fiind că există opinii diferite în cadrul celor două partide, revine preşedintelui Obama să explice Congresului şi americanilor că este vorba de un mod bun de acţiune. Membri trebuie să se pregătească pentru o dezbatere robustă şi un vot asupra autorizării recurgerii la forţă militară în Siria în următoarele două săpămâni”, a scris Eric Cantor, liderul majorităţii republicane din Cameră, într-un memorandum intern, potrivit AFP.
Summitul G20 s-a desfăşurat pe fondul escaladării tensiunilor între Statele Unite, principalele susţinătoare ale represalii