Multumita evolutiei tehnologice, de la inventarea aparatului foto, istoria nu mai este o aglomerare de fapte povestite. De cand oamenii au putut face fotografii, istoria a devenit vizuala, momente importante au ramas inghetate in timp si ne transmit astazi, asa cum o vor face de altfel si peste o mie de ani, emotia punctuala a unui eveniment ce a marcat omenirea.
Unele dintre aceste imagini au devenit un simbol al libertatii. Altele ne amintesc de marile tragedii ale lumii. Dar toate inseamna istorie.
"Cred ca cea mai importanta latura a acestor fotografii este ca ne ating la un nivel emotional, iar emotiile la care apeleaza sunt printre cele mai puternice: eroism, teama, durere, fericire. Daca iei spre exemplu fotografia facuta de Alfred Eisenstaedt in care un marinar saruta o asistenta in 1945, in ziua in care Japonia a capitulat in razboi, poti sa o duci in orice tara si sa o arati oricui si ai primi acelasi raspuns peste tot: ca aceasta imagine transmite un sentiment de bucurie.
Si desi in unele tari poate ca nu este acceptat ca un barbat sa sarute o femeie in public, aceasta fotografie tot ar placea celor care o vad, pentru ca transmite o stare de bine", a declarat Peter Howe, fost director de imagine si fotografie la revista The New York Times, pentru CNN.
O alta latura foarte importanta a celor mai cunoscute fotografii din lume este aceea ca ele au surprins momente irepetabile, momente care au definit evenimente unice din istorie.
"Doua dintre cele mai socante fotografii publicate sunt cea cu prizonierul de la Abu Ghraib si omul care s-a aruncat in gol din cladirea World Trade Center in ziua atentatelor. Aceste doua imagini sunt tulburatoare. Privitorul surprinde intr-o secunda semnificatia acelor fotografii", este de parere John Loengard, fost editor de imagine al revistei Life.
Fotografi