Cei trei biciclişti „puţin plecaţi“ în aventura europeană au trecut printr-o zonă marcatăde războiul care a măcinat în prima jumătate a anilor ’90 fosta Iugoslavie.
„Puţin plecaţi“ este povestea a trei bărbaţi care au renunţat la scaunele comode şi aerul condiţionat de la birou, la patul confortabil de acasă, dar şi la stresul şi problemele cotidiene, pentru provocarea unei călătorii-maraton pe bicicletă. Laurenţiu, Sebastian şi Andrei şi-au propus ca, pe parcursul a şase săptămâni, să străbată la pedale Europa, de la Oceanul Atlantic până la Marea Neagră. Plecarea s-a petrecut pe 27 iulie, din localitatea franceză Arcachon, iar punctul terminus ar trebui să fie Vama Veche, pe litoralul Mării Negre, unde ar urma să ajungă în cursul acestei luni.
Când vorbim despre Croaţia, majoritatea se gândeşte la zona de litoral, calitatea serviciilor, a infrastructurii rutiere, într-un cuvânt: turismul. Coasta Adriaticii se diferenţiază aici destul de mult faţă de cea a vecinilor italieni: ca organizare, servicii şi logistică, croaţii având o abordare mult mai germanică. Lucru care a făcut din zona litoralului o afacere eficientă.
Influenţele balcanice nu întârzie să apară, şi primul loc în care observăm acest lucru este şi locul în care petrecem cel mai mult timp: pe şosele. Acestea devin mai înguste, mai rarefiate, iar odată cu asta, mai puţine sau deloc variantele care ocolesc zonele înalte şi implicit căţărările.
Deşi lipsită de munţi înalţi, Croaţia funcţionează pe sistemul deal-vale, iar singurele şosele care suferă puţin din cauza diferenţei de nivel sunt autostrăzile, care pentru biciclete sunt interzise.
Gustul de acasă
Mai importantă decât asfaltul este mâncarea. O, da! Mâncarea are în sfârşit gust ca acasă, şi atunci când mănânci, te saturi şi nu scoţi o căruţă de bani din buzunar.
Dar dincolo de coastă sau mâncare, Croa