Puneţi burta pe carte! Acesta pare să fie mesajul mai-marilor Educaţiei, după modificările pe care ministrul Remus Pricopie a anunţat că vrea să le aplice din următorul an şcolar, care începe peste doar o săptămână. Iată care sunt principalele schimbări:
1. Creşterea ponderii mediei Evaluării Naţionale la 75%, faţă de 50% cât era până acum, şi reducerea la 25% a ponderii notelor din ciclul gimnazial pentru admiterea la liceu. “Analize amănunţite ne-au condus la concluzia că, evaluarea la clasă este, în multe cazuri, mai indulgentă decât cea naţională. Corectarea acestei situaţii este una din priorităţile anului şcolar care începe”, a declarat Remus Pricopie. La nivel naţional, diferenţa dintre cele două tipuri de notare e de 2,16 puncte, mai mare în cazul mediilor din cei patru ani de studiu.
2. Evaluarea periodică la clasele a II -a, a IV-a şi a VI-a. “Astfel putem să vedem care este nivelul copiilor, unde avem vulnerabilităţi, probleme la nivel de şcoli, de clase, chiar la nivel de elev”, a mai explicat ministrul.
3. Introducerea simulării naţionale a Bacalaureatului la clasa a XI-a. Pentru a diminua din rezultatele dezastruoase de la “examenul de maturitate”, anul acesta, se va încerca pregătirea elevilor cu teste începând încă din penultimul an de liceu. Ce spun profesorii: «Măsurile sunt bine-venite»
Marius Nistor (foto), preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”: “Evaluările din doi în doi ani se vor aplica începând cu noul an şcolar, aşa cum era prevăzut în Legea Educaţiei, şi, dacă se vor face cum trebuie, putem spune că măsura este bine-venită. În ceea ce priveşte simularea examenului de bacalaureat încă dintr-a XI -a, poate fi de asemenea bine, dar irelevant pe termen scurt. Iar examenul de admitere la liceu este firesc să fie mai important, să aibă o pondere mai mare, pentru că doar astfel pot fi responsabilizaţi t