Reuniţi la Vilnius, miniştrii de Externe din Uniunea Europeană au şi-au finalizat poziţia comună faţă de războiul civil din Siria, hotărând că atacul cu armă chimică în care au murit peste 1.000 de oameni la Damasc a fost coordonat de forţele preşedintelui Bashar al-Assad. UE cere un „răspuns puternic”, dar îndeamnă la amânarea ofensivei militare până la publicarea raportului oficial al ONU.
Miniştrii europeni de Externe au cerut, sâmbătă, un "răspuns clar şi puternic" faţă de atacurile chimice din 21 august din Siria, a declarat şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, citată de AFP.
"Vrem un răspuns clar şi puternic", a afirmat Ashton, vorbind despre reuniunea miniştrilor de la Vilnius, în prezenţa secretarului de Stat american, John Kerry.
Citind declaraţia finală, Ashton a precizat că miniştrii au convenit asupra faptului că "suspiciuni puternice" arată că regimul sirian este responsabil de atacul cu arme chimice care a provocat sute de morţi la periferia Damascului.
La începutul reuniunii, mai mulţi miniştri au afirmat că este important ca înainte de a se pronunţa să aştepte rezultatele raportului inspectorilor ONU privind atacurile chimice.
Ministrul german, Guido Westervelle, a generat o surpriză anunţând că Germania ar semna la rândul său un apel la un "răspuns internaţional puternic" lansat cu o zi înainte de 11 ţări, între care Statele Unite, prezente la summitul G20. Germania a fost, vineri, singura ţară membră UE prezentă la G20 care nu a aprobat această decizie, explicând că este necesară respectarea procesului european.
Acest anunţ a fost salutat de ministrul francez, Laurent Fabius, care a declarat: "faptul că Europa este împreună este un lucru bun". El s-a declarat mulţumit de rezultatele reuniunii, în timp ce Franţa a părut izolată în ultimele zile în Europa, apărând singură p