Au trecut aproape cinci ani de la “vârful” crizei financiare din SUA iar investitorii au învăţat multe de atunci. Este această afirmaţie însă întru totul adevărată?, se întreabă cei de la Wall Street Journal.
Mulţi investitori au pierdut milioane de euro în perioada crizei financiare care a început în 2008 însă acest lucru nu i-a determinat să-şi schimbe în mare măsură atitudinea faţă de investiţii, condusă de cele mai neobişnuite instincte, potrivit psihologilor şi consultanţilor financiari.
Investitorii fac astăzi aceleaşi greşeli care le dau bătăi de cap de zeci de ani de zile: sunt atraşi de noile trenduri, sunt prinşi în capcana efectului “de turmă” iar consecinţele negative nu întârzie să apară.
“Când vine vorba de bani, acţionăm de parcă am fi într-o junglă, unde ne lovim de prădători precum tigrii”, spune Brad Klontz, psiholog şi profesor de planificare financiară la Universitatea din Kansas.
Wall Street Journal a făcut o listă cu cele „şapte păcate ale investitorilor”:
Investirea după o performanţă anterioară
Unii investitori cred că o performanţă actuală este un tipar pentru o performanţă viitoare, una dintre cele mai mari greşeli ale investitorilor, potrivit experţilor. Pentru a evita această tendinţă, consultanţii financiari sfătuiesc investitorii să studieze evoluţia preţurilor şi a celor mai populare investiţii pentru perioade lungi de timp.
Mândria: Un investitor este întotdeuna mult prea încrezător
Investitorii, în special cei noi în acest “joc”, de cele mai multe ori cred că ştiu mult mai multe decât cunosc în realitate despre o anumită investiţie, potrivit specialiştilor.
“Părerea noastră despre noi înşine este mult prea bună”, spune Terrance Odean, profesor de finanţe la Haas School of Business, din cadrul Universităţii Berkeley. Cea mai bună cale prin care un investitor