Presedintele Barack Obama s-a intors in Statele Unite de la Summit-ul G20 care a avut loc la St.Petersbug fara un consens general cu privire la o interventie militara in Siria.
Marti, prin intermediul unui discurs in care se va adresa de la Casa Alba poporului sau, el va incerca sa convinga Congresul american sa autorizeze o actiune militara ca raspuns la utilizarea armelor chimice de catre regimul de la Damasc, relateaza BBC.
Rusia si-a exprimat opozitia fata de o interventie militara in Siria in cadrul summit-ului G25. Presedintele Putin a explicat ca o asemenea interventie ar destabiliza intreaga regiune.
Atat Rusia cat si China, care au refuzat sa fie de acord cu rezolutia Consiliului de Securitate ONU cu privire la Siria, sustin ca o interventie militara neasumata de Natiunile Unite ar fi ilegala.
In comentariul BBC se spune ca pozitia lui Barack Obama a slabit dupa summit-ul G20, iar acest lucru reduce sansele de a obtine acordul Congresului american.
Este posibil insa ca el sa fie obtinut, dupa cum este posibil si ca SUA si aliatii sai sa contruiasca o coalitie care sa mearga pe varianta unei interventii militare.
Dar problema a aparut deja - lipsa unui entuziasm fata de folosierea fortei in absenta unei aprobari de catre ONU aratata de unii lideri aflati la masa rotunda de la summit-ul G20.
Acesta pare sa fi fost momentul in care apetitul international pentru o interventie in scopuri umanitare a scazut, poate chiar momentul de cotitura care arata ca restul lumii nu mai doreste ca SUA sa fie "politistul mondial" atunci cand alte institutii esueaza in a lua o decizie, oricat de grava ar fi criza si oricat de mari ar fi atrocitatile comise.
SUA il acuza pe presedintele sirian Bashar al-Assad ca a ordonat folosirea armelor chimice in atacul produs in suburbiile Damascul