La marginea nordică a comunei braşovene Racoş se întinde o lume bizară
La aproape 70 de kilometri de Braşov se află o lume stranie: un fragment din Stonehenge laolaltă cu o părticică din Marele Canion. Zona în care se află Complexul Geologic a fost declarată arie protejată în 2005 şi inclusă în situl Natura 2000. Cele trei cariere cu coloane de bazalt, de diferite forme - unele dintre ele cu o înălţime de 15 metri - fac farmecul unei lumi de piatră în care parcă simţi căldura magmei de acum 750.000 ani. Amatorii de geoturism sau de fotografie vor pierde mult timp în labirintul de piatră al carierelor de la Racoş, unde, în trecut, a existat un vulcan din al cărui crater s-a extras mult timp zgură.
Un traseu accesibil
Zona a devenit rezervaţie naturală, iar exploatările la cariera de bazalt s-au oprit. „Aici există cele mai noi roci din lanţul carpatic, este o zonă sălbatică şi curată, care oferă posibilitatea de a vedea cum este alcătuit un vulcan, iar traseul e accesibil, poate fi parcurs atât de copii, cât şi de vârstnici”, a explicat Mihai Iacomir, preşedintele Asociaţiei Geopark Perşani, care administrează zona.
Trei peisaje total diferite te întâmpină în zona complexului. Mai întâi vei observa impunătoarele coloane de bazalt. Au o înălţime de 15 metri şi au apărut în urma erupţiilor vulcanice. Studiindu-le cu atenţie poţi observa cele trei episoade în care s-au format: perioada apariţiei coloanelor înalte şi subţiri, cea a curgerilor orizontale de bazalt şi cea în care au luat naştere coloane mai scunde şi groase. La câţiva metri mai încolo te aşteaptă un bătrân martor al exploatărilor de altădată, o stâncă înaltă de şase metri, formată din bazalt vacuolar.
După o scurtă plimbare pe jos ajungi la Cariera Brazi, o altă minune a naturii. Discontinuitatea de forme, culori şi înălţimi îţi taie răsuflarea. Întreaga carieră de baz