Viaţa mai multor ieşence a fost salvată datorită programului naţional de cancer de col uterin al Ministerului Sănătăţii. Fără screening-ul gratuit de depistare a maladiei, multe femei recunosc că nu şi-ar fi permis să facă niciodată o investigaţie aprofundată, iar unele ar fi aflat mult prea târziu că au această boală.
Chiar dacă numărul ieşencelor diagnosticate cu cancer de col care ajung anual la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi este asemănător în ultimii ani, anul acesta, cele mai multe paciente au cancer în forma incipientă şi vor fi vindecate, deoarece au fost diagnosticate la timp. Anul trecut, la IRO se aflau în evidenţă 1.015 femei cu cancer de col uterin, iar 89 de cazuri erau noi. De la începutul anului 2013, în primele şase luni, din cele 1.069 de paciente aflate în evidenţă, 59 sunt cazuri noi. Medicii oncologi susţin că multe cazuri au fost depistate la timp şi sunt in primele faze, existând şanse de vindecare de aproape 100%. Spre deosebire de situaţia din acest an, în trecut, multe femei ajungeau la spital prea târziu, când deja boala afectase întreg organismul şi nu se mai putea face nimic. În primele şase luni ale acestui an, în judeţul Iaşi, 26.550 de femei au primit formularul pentru screening-ul gratuit. Dintre acestea, 1.098 au aflat că sunt suspecte de cancer de col uterin, la 13.075 rezultatul a fost negativ, iar la restul încă nu s-au citit analizele. Cele la care rezultatul a fost pozitiv nu aveau niciun simptom şi au mers la medic doar ca măsură de prevenţie.
Cazul Narcisei
Narcisa Avram are 35 de ani, şi recunoaşte că nu ar fi făcut o investigaţie pe banii ei, dacă nu i se oferea posibilitate să-şi facă analizele gratuit. A aflat că are cancer de col uterin, dar va fi salvată după tratament. „Este la început, şi medicii mi-au spus că nu trebuie să mă îngrijorez. Mă voi face bine cu siguranţă. Dacă nu făceam te