Restructurare, restructurare, restructurare! Asta cere acționarul minoritar Fondul Proprietatea de la Complexul Energetic Oltenia, considerând că este unica opțiune a companiei. Managerul Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, a făcut pentru ziarul Pandurul câteva comentarii față de execuția bugetară la șase luni a CE Oltenia. Acesta a criticat echipa de conducere din pricina creanțelor foarte mari ale companiei ce trebuie recuperate de la Regia Autonomă de Activități Nucleare (RAAN) sau Termo Craiova. În plus, managerul FP a adăugat că, în aceste condiții, în care compania are de recuperat sute de milioane de lei, profitul de 25 de milioane înregistrat la șase luni este de fapt o pierdere uriașă.
Reporter: Având în vedere că din execuţia bugetară la şase luni rezultă o reducere majoră a activităţii comparativ cu cea programată la începutul anului, considerați că actuala conducere a companiei şi-a îndeplinit indicatorii din planul de management?
Greg Konieczny: Rezultatele la şase luni arată slăbiciunile companiei în condiţiile negative din această perioadă pe piaţa energetică. Din cauza lipsei măsurilor de restructurare, care ar fi trebuit luate acum multă vreme, compania nu a reuşit sa vândă pe piaţă producţia de energie asumată în buget, pentru că au fost costuri de producţie ridicate. Mai mult, dacă luăm în considerare creanţele restante de la companiile de stat (precum RAAN, CET Govora sau Termo Craiova), care se ridică la aproape 500 milioane RON, ajungem la concluzia că profitul operaţional de 25,5 milioane RON raportat pe prima jumătate a anului 2013 este, de fapt, o pierdere uriaşă. Conducerea companiei trebuie să rezolve această problemă urgent.
Rep.: Cum comentaţi faptul că din execuţia bugetară la şase luni rezultă o îndeplinire a planului anual de investiţii de numai 20%? Este pusă în pericol activitatea viitoare a compani