Timp de două zile, sâmbătă şi duminică, capitala Ţării Oaşului a găzduit Festivalul Regional al Patrimoniului Culinar Carpatic, eveniment care a fost organizat în cadrul proiectului “Reţeaua Patrimoniului Culinar Carpatic”, de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Satu Mare, în colaborare cu Asociaţia Ecologic din Baia Mare, Primăria şi Consiliul Local Negreşti Oaş, Asociaţia Culturală Mara-Oaş şi Muzeul Ţării Oaşului, în parteneriat cu Asociaţia de Turism din Ivano-Frankivsk, Consiliul local Ivano-Frankivsk din Ucraina, Asociaţia EcoLogic – judeţul Maramureş, Camera de Comert şi Industrie din Slovacia şi Asociaţia Szamos-bazár din Ungaria. Cu această ocazie, a avut loc şi un simpozion despre tradiţii şi obiceiuri culinare. Simpozion despre tradiţii, obiceiuri culinare şi meşteşuguri
Înainte de deschiderea oficială, la sediul Protopopiatului Ortodox din Negrești Oaș a fost organizat un simpozion despre tradiții, obiceiuri culinare și meșteșuguri. În cadrul acestuia au avut loc mai multe prezentări pe teme precum “Gastronomie şi meşteșuguri – istorie și tradiție”, “rețetele Bunicii” și discuții libere despre proiecte, activități transfrontaliere și probleme legate de comerțul transfrontalier de alimente.
Directorul Camerei de Comerț și Industrie Satu Mare, Daniela Culic, directorul Casei Orăşeneşti de Cultură Negrești Oaș, Natalia Lazăr, și primarul Aurelia Fedorca au vorbit despre importanța păstrării tradițiilor. În sală au fost prezenți și partenerii de proiect din Ucraina, Ungaria dar și din orașele învecinate. Oamenii de cultură, consilierii locali dar și toți invitații din sală au avut doar cuvinte de laudă pentru inițiativa proiectului. Tradiţia şi obiceiurile merg mai departe în Oaş
Manifestările s-au mutat în aer liber la Muzeul Țării Oașului. Zeci de oficialități, oameni de cultură, artiști dar și simpli cetățeni s-au adunat în jurul