Un grup de hunedoreni cu iniţiativă a readus la viaţă, în ultimele luni, unul dintre cele mai impresionante parcuri din judeţul Hunedoara, Parcul Dendrologic Simeria.
De aproape 13 ani, parcul întins pe aproape 70 de hectare face obiectul unui litigiu în justiţie între urmaşii unei familii maghiare care l-au stăpânit până în 1946 şi statul român. Între timp, investiţiile în parc au fost oprite, arboretumul s-a degradat, iar vizitatorii au început să îl ocolească.
În timp ce autorităţile au stat pasive faţă de soarta parcului dendrologic, câţiva tineri din Hunedoara, Deva şi Simeria au refuzat să o facă. Hunedorenii s-au mobilizat în încercarea de a promova parcul ca obiectiv turistic. I-au creat o pagină de Facebook, pe care o folosesc pentru a-i atrage pe vizitatori. „Plimbarea de duminică în Parcul Dendrologic”, una dintre acţiunile plănuite de aceştia, a devenit un adevărat eveniment, la care participă în fiecare sfârşit de săptămână zeci de turişti.
Duminică de poveste
În această duminică, plimbarea tradiţională a fost înlocuită cu o invitaţie la poezie. Curtea conacului Bella Fay, înconjurată de arboretum, a fost un loc de întâlnire între hunedoreni şi artişti. Peste 100 de oameni au fost spectatorii recitalurilor de poezie, acompaniate de pian şi violoncel. Foto FOTO Parcul dendrologic
„M-am simţit ca într-o poveste în acest decor. Vremea a ţinut cu noi şi nu mi-am imaginat că poate fi atât de frumos să stai pe iarbă în parc, împreună cu atâţia oameni, şi să asculţi poezii”, a spus Alina, una dintre tinerele care au acceptat invitaţia în parc, primită pe Facebook. Numărul mare de vizitatori chemaţi în parc a sporit considerabil încasările administraţiei acestuia, chiar dacă pentru a vizita arboretumul, turiştii trebuie să plătească o taxă de 2 lei, pentru adulţi.
Istorie zbuciumată
În prezent