După mai mulţi ani în care companiile de construcţii au fost într-un con de umbră pe bursă din cauza scăderii activităţii din sector, unele dintre ele au revenit în prim-plan ca urmare a interesului manifestat de unii investitori pentru a le prelua sau pentru a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni.
De exemplu, cine anticipa că Impact Developer&Contractor, care în anii anteriori a înregistrat pierderi semnificative, îşi va schimba acţionarul principal ar fi putut să câştige 70% în primele opt luni ale anului. Firma a fost preluată de omul de afaceri Gheorghe Iaciu care trebuie să deruleze în termen de două luni de la preluare o ofertă publică obligatorie.
Un câştig similar, de 63%, putea fi obţinut şi cu acţiunile Transilvania Construcţii (COTR), acolo unde SIF Banat-Crişana, condus de Dragoş Bîlteanu, a preluat pachetul de control de la familia omului de afaceri Mircea Timofte.
Aceste tranzacţii erau însă foarte greu de anticipat la începutul anului şi puţini investitori de pe bursă au profitat de creşterile acţiunilor din sectorul de construcţii.
Producătorul de piese şi subansambluri auto Uamt Oradea (UAM) a obţinut în primele şase luni ale acestui an un profit net de 6,5 mil. lei, faţă de un câştig net de 277.000 de lei în perioada similară a anului trecut. Creşterea profitului a fost susţinută de avansul afacerilor, care s-au majorat cu 33% în prima jumătate a anului, până la 66 mil. lei (15 mil. euro).
Rezultatele în creştere s-au datorat cel mai probabil comenzilor mai mari primite de la Dacia, care anul trecut era de departe cel mai mare client al Uamt, cu o pondere de peste 93% din vânzările societăţii şi care a ajutat compania să-şi sporească afacerile şi în anii precedenţi.
Potrivit celor mai recente raportări transmise Bursei, omul de afaceri Cătălin Chelu controlează, prin intermediul mai multor fi