Curtea de Apel Bucureşti judecă, astăzi, primul termen al procesului în care Irinel Columbeanu este acuzat de colaborare cu Securitatea. Racolat în 1990, el ar fi dat 118 note informative, multe despre prieteni.
1 /.
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut judecătorilor să constate faptul că personajul monden a dat 118 note informative semnate cu numele de cod "Ivănescu".
Irinel Columbeanu (56 de ani) a fost verificat de CNSAS în calitate de candidat la Primăria Capitalei, la alegerile din 2012. El a fost recrutat de Securitate pe 15 octombrie 1980, în "baza sentimentelor patriotice", pentru că "a dat dovadă de sinceritate" şi pentru că "are calităţi în ceea ce priveşte munca informativă", nota ofiţerul care l-a luat în evidenţă. Notele au fost date în intervalul 1980 - 1988.
La doi ani după momentul recrutării a fost răsplătit pentru serviciile aduse cu o borsetă şi un stilou. În aceleşi registru, a primit permisiunea de a vizita Europa Occidentală. Viitorul milionar a dat informaţii despre apropiaţi şi cunoştinţe ale sale.
Într-o notă din 21 octombrie 1985, Columbeanu a povestit un episod petrecut în Atena. "Aflat într-o excursie în Grecia şi Turcia, împreună cu Gabriel (Puiu) Popoviciu şi cu Radu Dimofte, în ultima zi a călătoriei, când trebuia să ne întoarcem în ţară, Radu Dimofte a refuzat săşi încarce valiza în portbagaj, susţinând că el rămâne în Grecia", arată Columbeanu în nota transmisă Securităţii. În viziunea de atunci a lui Columbeanu, Dimofte a fost un "trădător".
Fiu de activist
În 1984, Irinel Columbeanu considera că Doina Levintza nu este tocmai ataşată "politicii duse de regimul nostru". La fel şi soţul ei, Alexandru Bocăneţ. Fiu de înalt activist comunist şi membru de partid, Irinel a fost recrutat "ca sursă, cu aprobarea organelor de partid".După izbucnirea scandalului, în ur