În timp ce românii fac slalom printre câini şi printre tot mai numeroşii protestatari împotriva proiectului de poluare de la Roşia Montană, un înalt demnitar face turul României, împărţind cu generozitate promisiuni.
Neobositul ministru al Sănătăţii este mai prezent în aceste zile decât în campania electorală trecută (el fiind şi deputat, ca orice ministru care se respectă). Nu-i un lucru rău faptul că Gheorghe-Eugen Nicolăescu străbate ţara în lung şi-n lat, anunţând proiectele pe care portofoliul său le pune la cale. Un lucru rău este însă lipsa de încredere în sistem, care se face simţită în continuare de ambele părţi ale stetoscopului.
Bunăoară, Nicolăescu a clamat în faţa a peste 100 de specialişti şi reprezentanţi ai administraţiilor locale din judeţele Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, din care face parte şi Brăila, că sistemul sanitar nu este unul prietenos pentru cetăţean, dar că trebuie să devină. Este vorba de cel public, pentru că cel privat te primeşte cu braţele deschise - e drept, doar atât timp cât ai buzunarele pline. "Avem tot sprijinul politic pentru reforma în sistemul sanitar", a spus ministrul audienţei, de parcă politicienii - dintre care mulţi preferă să-şi trateze afecţiunile în străinătate -, şi-au amintit abia acum că există şi în România un asemenea domeniu. Dacă îndemnul ministrului Nicolăescu nu se va materializa înseamnă că el s-a referit mai curând la o împrietenire pe vreo reţea de socializare.
Ceva mai concretă pare să fie iniţiativa asigurării pachetului de servicii medicale de bază, "de care trebuie să beneficieze toţi cetăţenii, atunci când au nevoie, indiferent daca sunt asiguraţi sau neasiguraţi". Ce frumos sună, nu-i aşa? Dar ce-ar fi să-şi ia domnul ministru o mină de om suferind şi, înarmat cu o trimitere obişnuită de la medicul de familie, să se prezinte singur, nu cu alai de sepepişti şi