Dacă preşedintele Traian Băsescu folosea cu alte ocazii arma referendumului ca să scoată din joc Parlamentul, acum Guvernul foloseşte Parlamentul pe tema Roşia Montană ca să se scoată din joc pe sine însuşi.
Premierul Victor Ponta a explicat că nu a adoptat o hotărâre simplă de Guvern pentru aprobarea directă a exploatării de la Roşia Montană (aşa cum i-ar fi recomandat preşedintele), ci a recurs la un proiect de lege pe care l-a înaintat Parlamentului tocmai ca să se poată acoperi faţă de firma RMGC, care în cazul unui verdict parlamentar negativ n-ar mai putea da în judecată Guvernul spre a obţine despăgubiri, din moment ce Guvernul a dovedit măcar că şi-a dat silinţa, aprobând un proiect de lege, spre deosebire de precedentul guvern Boc.
Cu alte cuvinte, Victor Ponta sugerează o dezbatere parlamentară anume pentru îngroparea acestui proiect cu carenţe legislative deja publice, unde alături de el însuşi ar urma să voteze contra majoritatea aleşilor. (Cine protestează în pieţe contra exploatării de la Roşia ar putea adăuga la aceasta şi că Guvernul n-ar vrea să-şi protejeze capul numai de furia RMGC în cazul respingerii proiectului, ci şi de furia electoratului în caz că şi-ar fi asumat aprobarea proiectului.)
Cât despre preşedinte, acesta susţine că nu ar dori acum un referendum pe tema Roşia Montană "ca să nu deranjeze dezbaterea parlamentară", dar că experienţa eşuată a legii sănătăţii i-a dovedit că pentru orice proiect important trebuie cerut acordul societăţii - fie direct, printr-un referendum, fie prin intermediul aleşilor poporului.
Traian Băsescu, fostul adept al întoarcerii la popor, a respins şi ideea primarului Sorin Oprescu de a supune la vot eutanasierea câinilor fără stăpân. În acest caz însă, motivul ţine strict de dorinţa prezidenţială de a arunca populist răspunderea (şi furia populară) spre Guvern, căruia i-a c