Un reporter „Adevărul“ a fost ieri la Roşia Montană şi a stat de vorbă cu câţiva dintre locuitori. Cei mai mulţi dintre ei speră ca proiectul de exploatare a aurului să demareze curând.
O vizită în Roşia Montană te poate ajuta să înţelegi problemele şi dorinţele oamenilor din localitatea despre care se vorbeşte mereu în ultima perioadă. Sărăcia şi lipsa de alternative îi fac pe locuitori să aştepte repornirea mineritului.
La referendumul organizat în decembrie 2012 în 35 de oraşe şi comune din judeţul Alba privind mineritul din Apuseni şi proiectul de la Roşia Montană, s-au prezentat 43,20% din cetăţenii cu drept de vot.
Prin urmare, referendumul a fost invalidat din cauza prezenţei reduse. 62,45% din cetăţenii care s-au prezentat la urne au votat „Da“ mineritului, iar 35% „Nu“. În Roşia Montană, localitate vizată direct de referendum, prezenţa a fost de 66,06 %, iar din cetăţenii care s-au prezentat la urne, 78,75% au răspuns „Da“. 19,44% au răspuns „Nu”.
Există aşadar şi oameni care nu susţin proiectul minier privat iniţiat de compania Roşia Montană Gold Corporation. Aceştia au pus pe locuinţe afişe că „această proprietate nu este de vânzare” şi care afirmă că nu vor pleca niciodată din Roşia Montană. Susţinătorii exploatării spun că argumentele care stau la baza proiectului îi vor convinge şi pe cei care se opun.
„PROTESTELE NU DAU DE MÂNCARE LA OAMENI“
„De 15 ani ne tot duc cu zăhărelul. Trebuie să îi dea drumul odată pentru că altceva nu se poate face aici. Am lucrat la mina din Roşia 30 de ani. Copiii mei vor să facă acelaşi lucru, dar nu au unde să lucreze. Agricultură nu putem face aici, iar doar din creşterea animalelor nu se poate trăi. Turism iarăşi nu se poate face astfel încât să câştigăm toţi. Să îi dea odată drumul la mină şi vom avea toţi de câştigat”, ne spune Mircea Pal, în vârstă de 60 de ani.