Rovana Plumb, ministrul Mediului a declarat că susţine timbrul de mediu, chiar dacă nu cunoaşte în ce măsură a contribuit această taxă la înnoirea parcului auto din ţară, apreciind că "taxarea combustibilului nu este o taxă pe principiul poluatorul plăteşte, ci o taxă pe consum"
Ministrul Rovana Plumb a fost prezentă la Oradea unde a declarat că susţine în continuare timbrul de mediu prin care cumpărătorii de autoturisme sunt obligaţi să achite în contul Administraţiei de Mediu diverse sume în funcţie de vechimea şi motorizarea autovehiculelor, chiar dacă nu cunoaşte în ce măsură această taxă a contribuit la înnoirea parcului auto din România.
Ministrul s-a pronunţat împotriva înlocuirii taxei de timbru cu o taxă de poluare inclusă în preţul combustibilului, la fel ca în Germania, aşa cum au propus în primăvară doi senatori PNL din Bihor, Cristian Bodea şi Valeriu Boeriu.
"Din punct de vedere tehnic, al Ministerului Mediului, taxarea combustibilului nu este o taxă pe principiul poluatorul plăteşte, ci o taxă pe consum. Iar taxa pe consum nu este în domeniul de aplicare al Ministerului Mediului", a declarat ministrul Rovana Plumb, potrivit Mediafax.
Ea a adăugat că ministerul pe care îl conduce "doreşte ca prin politicile de înnoire a parcului auto şi aplicarea acestui tip de taxare, timbrul de mediu", să fie respectat principiul "poluatorul plăteşte" şi să poată fi redus "impactul negativ al emisiilor de gaze cu efect de seră".
"La sfârşitul lunii octombrie se va face o analiză a efectelor implementării timbrului de mediu şi vom şti cu exactitate", a spus ministrul.
În 23 aprilie, senatorii liberali bihoreni Cristian Bodea şi Valeriu Boeriu au propus, printr-un proiect de lege, înlocuirea actualului timbru de mediu cu o taxă de poluare inclusă în preţul combustibililor, la fel ca în Germania, care să fie de un ban pe litrul de moto