Peste 250 de persoane, de toate vârstele, au participat, duminică, începând cu ora 17, în Parcul Traian, la un protest organizat de Centrul Regional de Supraveghere Ecologică Munţii Apuseni, împreună cu ONG-urile Academia Civică Bihor, Ecotop şi Asociaţia Gata Oricând, menit să atragă atenţia împotriva exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montană.
"Dau aurul pentru cianură"
"Scopul nostru este să transmitem mesajul societăţii civile, bihorenilor, atât guvernanţilor cât şi către parlamentari şi nu în ultimul rând locuitorilor din Roşia Montană. Acţiunea noastră este pentru Roşia Montană, nu doar pe termen scurt, cum ne promit politicienii şi RMCG (Roşia Montana Gold Corporation - n.r.) ci pe termen mediu şi lung. Dacă toată lumea civilizată a reuşit să renunţe la mineritul cu cianuri, înseamnă că acest tip de minerit nu este bun nici pentru România", a spus Cătălin Popa, membru al Academiei Civice.
"Nu îmi convine că se dă aurul la schimb cu cianura. Pe lângă aur, acolo mai e şi o istorie locală, de care politicienii nu ţin cont", a spus, la rândul său, Valentin Pantea.
Oamenii au venit cu mic cu mare, aducând cu ei pancarte şi afişe cu mesaje gen "Salvaţi Roşia Montană", "Băsescu îşi dă Goldu pe faţă" sau "Un om valorează mai mult decât aurul pe care îl poartă. La fel şi o ţară", "Legea distrugerii Roşiei Montane - NU, în numele meu" şi strigând sloganuri gen "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Nu coorporaţia face legislaţia" sau "Roşia Montană n-o dăm de pomană".
Unii au venit cu fluturaşi ce conţineau informaţii despre ce ar însemna aceste exploatări, exemplificând cu Guatemala (unde exploatările cu cianură care au creat dezastre naturale au fost interzise), dar şi cu mesaje mobilizatoare. Între multitudinea materialelor, s-a numărat şi un fluturaş ce conţinea promisiunile electorale ale USL care, în 2012, se angaja să apere "avuţia naţion