"Orice fel de proiect care creează locuri de muncă este sprijinit de noi, dar cu respectare şi cu un preţ acceptabil. Orice fel de proiect (...) e normal să fie sprijinit. Dar atunci când există garanţii absolute vis-a-vis de protecţia mediului, de protecţia socială şi de tot ceea ce înseamnă viitorul nostru".
Întrebare: cui credeţi că îi aparţine? Răspuns: păi depinde în ce an a fost făcută. Dacă a fost făcută în 2010, atunci îi aparţine lui Victor Ponta, preşedinte PSD şi, pe atunci, lider al Opoziţiei. Dacă este făcută în 2013, atunci îi aparţine Andreei Paul Vass, prim-vicepreşedinte PDL. Cu unele variaţii. ("Eu îmi doresc investiţii în Munţii Apuseni, inclusiv minerit, dar cu cele mai înalte standarde de mediu şi sănătate pentru oameni".) În ambele cazuri, este un fel politicos de a spune ceva fără a te pronunţa clar, da sau nu, pentru că nu se ştie de unde va bate vântul pe viitor.
Ei, asta e problema noastră, că, în România, atunci când Puterea şi Opoziţia fac schimb democratic de locuri, fac şi schimb de discursuri. Şi aşa s-a ajuns ca guvernul Ponta să aprobe cu jumătate de gură proiectul Roşia Montană, după ce în perioada opoziţiei USL protesta de zor împotriva exploatării cu cianuri, iar PDL să ceară retragerea proiectului din Parlament şi să se întrebe ipocrit dacă sunt respectate standardele de mediu şi care ar fi dimensiunile iazului de deversare şi cât câştigă statul român, de parcă nu ar avea nici cea mai mică idee despre ce este vorba.
De parcă proiectul nu ar fi stat, ani de zile, şi prin sertarele miniştrilor PDL. De parcă nu PDL şi-ar fi introdus în programul de guvernare din 2009 "reevaluarea proiectului Roşia Montană", la insistenţele lui Adriean Videanu, pe atunci lider al partidului şi ministru al Economiei. De parcă, în martie 2013, preşedintele PDL, Vasile Blaga, nu ar fi declarat: "Am susţinut în permanenţă, eu persona