Suedia şi Polonia au avertizat sâmbătă în legătură cu reacţiile impulsive la criza din Siria şi au subliniat că orice efort internaţional pentru rezolvarea crizei va necesita un angajament “pentru deceniile ce vor urma". Sursa: Reuters
“Să fim realişti. Este o escaladare a războiului civil în tot Levantul (...) Singurul lucru pe care l-aş putea spune şi să aibă o şansă rezonabilă de succes este să mergem acolo cu armele, să rămânem 30 de ani şi să încercăm să construim o naţiune reală. Chef pentru aşa ceva? Deloc", a declarat ministrul suedez de externe, Carl Bildt, citat de AFP.
“Este o problemă extrem de complexă. Nu există o soluţie simplă. Noi, europenii, va trebui să rămânem preocupaţi de această parte a lumii în deceniile ce vor veni", a adăugat Bildt cu ocazia unei conferinţe regionale a NATO, organizată în capitala Letoniei, Riga.
“Vreţi într-adevăr să facem un alt Irak? Este cu adevărat o idee bună? A meritat tezaurul (de război) şi de sânge care a fost cheltuit acolo?", a întrebat şeful diplomaţiei de la Varşovia, Radoslaw Sikorski, în prezenţa unui public alcătuit în principal din experţi în politică internaţională, cerându-le “să se gândească la consecinţe înainte de a se avânta".
Potrivit demnitarului polonez, preşedintele american, Barack Obama, a făcut alegerea corectă când a trimis Congresului chestiunea unei acţiuni militare împotriva regimului condus de Bashar Al-Assad. În acelaşi timp, el a acuzat Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite că a eşuat în obligaţia sa de a acţiona în calitate de “glas al întregii omeniri".
“Nu pot să mă gândesc la un caz mai bun în care glasul omenirii trebuie să fie ascultat pentru a protesta faţă de utilizarea armelor" chimice, a adăugat Sikorski, preluat de Agerpres.
China şi Rusia, aliaţi ai Siriei, au făcut uz de dreptul lor de veto în Consiliul