La începutl lunii viitoare, la Moscova, se va desfăşura cea de-a doua ediţie a Campionatului European de carving – sculptură în fructe şi în legume. Unul dintre cei mai buni artişti de la noi, Chef Dan Bogatu, spune, cu părere de rău, că o echipă a României ar fi avut şanse la un premiu, dar lipsa finanţării a făcut ca noi să nu fim reprezentaţi în competiţie.
Cum a început povestea cu carvingul?
Pasiunea a început pe vasele de croazieră. Erau acei ice-carvers filipinezi care sculptau în gheaţă, în fructe, făceau nişte bufete fabuloase. Pe mine m-a atras arta de mic, îmi plăcea să desenez, să fotografiez, dar am ajuns în acest domeniu al bucătăriei. Eu am vrut să fiu cameraman de război sau de documentare, dar am fost prost, nu am învăţat şi am picat la matematică, aşa am ajuns la o şcoală de bucătari. După ce am lucrat pe vase de croazieră, m-am întors în ţară, prin 2007, şi la interviul de angajare am prezentat câteva poze cu un bufet rece făcut de mine. La primul eveniment, angajatorul mi-a cerut să fac palmieri cu maimuţe prin ei, m-am apucat, am făcut, dar, sincer, maimuţele alea arătau mai mult a urşi... Apoi a urmat un alt eveniment şi a venit la mine cu o trusă de carving: "Uite, asta ţi-o dau ţie, vreau să îmi sculptezi în pepeni. Nu mă interesează că nu ştii, înveţi, strici 10 pepeni, îţi mai aduc 10, am văzut că ai mână". Am stat toată noaptea pe internet, filmuleţe, poze. Aşa a început. Încet, încet am început să mă specializez de unul singur. Nu am avut de unde să învăţ decât de pe internet. Uşor, uşor mi-am format mâna. Din păcate, aş putea face mai mult, dar nu am întâlnit pe cineva care să mă înveţe. Cineva care să îmi spună anumite secrete, de exemplu cum să sculptezi un chip. Una e să îl desenezi, alta e să îl faci 3D. Sunt lucruri pe care le-am descoperit de unul singur, dar...
Sunteţi mulţi în Români