Maica Domnului este icoana vie a Bisericii, care străjuieşte întreg anul bisericesc, a afirmat, duminică, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în cuvântul de învăţătură rostit la Sfânta Liturghie de la Catedrala Patriarhală.
În ziua Naşterii Maicii Domnului, Întâistătătorul BOR a evidenţiat “legătura tainică” dintre Sfânta Cruce şi Maica Domnului, evidenţiind faptul că, atunci când Hristos se afla răstignit, Mântuitorul i-a cerut mamei sale să devină maică a ucenicului său Ioan, aflat, alături de aceasta, lângă cruce.
“Prin aceasta Maica Domnului devine maică spirituală a tuturor creştinilor, din maică după trup a lui Hristos, primind vocaţia de a fi maică duhovnicească”, a spus Patriarhul.
El a explicat că sărbătoarea naşterii Maicii Domnului a fost rânduită pe 8 septembrie, pentru că această cifră semnifică veşnicia, infinitul.
De asemenea, Patriahul Daniel a arătat că Maica Domnului străjuieşte anul bisericesc, naşterea sa fiind sărbătorită în septembrie, la începutul acestuia, iar adormirea în august, în ultima lună a anului bisericesc.
În contextul marcării Duminicii dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, în predica rostită la Catedrala Patriarhală, înaltul ierarh ortodox a reliefat importanţa crucii în viaţa Bisericii şi a credincioşilor, afirmând că ea este “semnul iubirii smerite şi jertfelnice a lui Hristos care învinge păcatul şi Moartea”.
Patriarhul a amintit astfel numirea crucii “cea de viaţă făcătoare”, “lumina vieţii creştine”, pe care “ţăranul ortodox o aşează pe porţile curţilor, sfinţind spaţiul şi timpul său”, la răscrucea drumurilor, la izvor, pe pâine, înainte de a o băga în cuptor, ori pe mormintele celor dragi, Hristos fiind “calea”, “apa cea vie” şi “pâinea” şi speranţa spre înviere a acelora care-i urmează chemarea.
Maica Domnului este icoana vie a Bisericii, care străjuieşte întreg anul bisericesc