Apă vie când o bei cu părinţii, fraţii, surorile, verii şi şogorii, deschizătoare de uşi şi valută forte când ai de rezolvat o problemă prin Bucureşti, la "miticii" care o preţuiesc şi ei mai mult decât "poşirca" aia de "vischi". Aşa zic oamenii, cel puţin prin Ardeal, că-i pălinca de casă. O băutură aproape ca un aliment, nelipsită din viaţa ţăranului încă de la naştere, fără de care nu se poate închipui un botez, o nuntă, o înmormântare.
"Cum Dumniezo' s-or putut gândi că dacă or scumpi pălinca s-a ieftini pita? Noa, io nu mai dau la niciun ştab nicio litără, să se înveţe minte!", zice cu năduf unul din cei mai cunoscuţi mici producători din Bihor, după ce, din prima zi a acestei toamne, Guvernul a majorat acciza la pălincă pentru a compensa scăderea TVA la pâine.
Majorare cu ameţeli
Când se aşteptau mai puţin, pălincarii au primit lovitura drept în moalele capului. Taman în toiul pregătirilor pentru repornirea cazanelor în care să pună la "fiert" prunele, merele şi gutuile care, slavă Domnului, anul ăsta s-au făcut din plin, Guvernul a modificat Codul Fiscal. Odată cu majorarea accizelor datorate de producătorii şi importatorii produselor de lux (ceasuri, bijuterii, iahturi, blănuri, autoturisme cu motoare peste 3.000 cmc etc.), de la 1 septembrie se măresc şi accizele pentru producătorii de ţuică şi rachiuri din fructe, banii astfel încasaţi urmând să compenseze neîncasările rezultate prin reducerea TVA la făină, pâine şi produse de panificaţie.
Conform HG 613 din 22 august, care aprobă normele de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 16/2013, vor plăti accize majorate toţi pălincarii încadraţi în categoria "gospodărie individuală", adică proprietarii de livezi de pomi fructiferi care produc ţuică şi rachiuri din propria recoltă, exclusiv pentru consum propriu. Pentru aceştia, acciza sare de la 750 la 1.000 euro pe hectolitrul de alcool pu