În ultimii ani, tot mai multe femei aleg să devină mame la peste 35 de ani, fără a ştii la ce riscuri se supun şi care este vârsta ideală pentru a da naştere unui copil. Mituri şi adevăruri medicale sunt răsturnate din ce în ce mai des şi aici ne referim şi la vârsta ideală pentru a deveni mame. Tot mai puţine femei sunt dispuse să renunţe la perioada de libertate dintre 20 şi 30 de ani, pentru a se dedica vieţii de familie.
O mama în 2013 nu îsi mai permite luxul de a se ocupa în întregimea timpului de casa şi copii, ea încearcă din răsputeri să aibă şi o carieră de succes. Multe dintre femei însă se gândesc la “un copil” ca la un “lux”. Numărul divorţurilor nu este deloc onorant pentru cei care se bat cu pumnul în piept că vor îmbatrâni alături de primul partener. Însumând toate acestea şi motivele personale ale fiecăruia nu este de mirare că în 2010, în România, vârsta medie a mamei la prima naştere a urcat la 26 de ani în mediul rural şi la 27,5 în mediul urban, spre deosebire de 1980, când bebeluşul avea o mamă cu 4 ani mai tânăra: 22,6 ani.
Pe măsura ce timpul trece, suntem avertizate că pot apărea complicaţii atunci când vine vorba despre ducerea unui sarcini la bun sfârşit. Deşi, mapamondul a fost pus la curent cu riscurile la care se supun femeile de peste 30 de ani care vor da naştere primului copil, noi date arată că situatia nu este chiar atât de… gri. Jean Twenge, psiholog şi cercetător la Universitatea San Diego State din SUA, a cules şi analizat date şi experienţe pe această temă şi a ajuns la concluzia că multe dintre datele pe care se bazează teoria de mai sus nu sunt actuale, sunt depăşite (unele studii se bazau pe date din anii 1700-1800 – când speranţa de viaţă nu era atât de mare, nu existau medicamentele din ziua de astăzi, tehnica nu ajutase înca medicina), scrie csid.ro.
Cercetarea a arătat că, în cazul în care făcea