(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 87, august 2013) Povesteam, în ultimul articol, că cititul pe plajă poate dăuna grav nervilor, dacă nu e făcut pe plaja potrivită. Adică una destinată cititorilor. Aveam să găsesc un asemenea colţ de plajă chiar pe litoralul românesc, mai exact la Vama Veche, unde de cîteva luni a apărut, direct pe plajă, o bibliotecă - un refugiu nesperat de gălăgia estivală. Cei care au avut această idee sînt doi tineri bucureşteni - Anda Runtag şi Adrian Gurlea.
Am întrebat-o pe Anda Runtag, pe scurt, de ce acest proiect şi de unde ideea.
"Pentru că, de obicei, ţi se termină cartea în mijlocul concediului, sau o uiţi în cameră şi e greu să ajungi înapoi după ea. Sau pur şi simplu uiţi să iei o carte cu tine. Şi, mai ales, pentru că era din ce în ce mai greu să găseşti un loc unde să te simţi bine la mare, unde să uiţi de probleme şi să reuşeşti să te relaxezi cu adevărat. Aşa că ne-am gîndit să nu cedăm în faţa celor care ne ocupă spaţiul, ci să încercăm să "luptăm" cu aceleaşi arme. Aşa că am inventat Plaja de carte."
Despre cum s-a derulat proiectul, cît timp le-a luat şi cine le-au fost partenerii, Anda Runtag povesteşte că "s-a construit, de fapt, foarte repede. Pentru că ideea a apărut tîrziu - la începutul lunii aprilie, a trebuit să ne mişcăm extrem de repede, cu toate detaliile tehnice. Cînd am participat la licitaţia de la Apele Române, pentru concesionarea plajei, cei de acolo au spus că sîntem "nebunii ăia cu biblioteca". Nu au crezut că vom reuşi să o facem. Acum ne vizitează cu mare plăcere."
Despre bibliotecă mai aflu că iniţial "s-a vrut a fi construită din donaţii, dar cum în primele zece zile am primit zece cărţi de la prieteni foarte apropiaţi, am încercat să găsim o editură sau o librărie care să ne devină partener. Din fericire, cei de la Editura Litera au fost foarte deschişi şi acum avem mai mult d