Plusuri:
Liberalizarea pietei energiei se va transpune aproape integral in crestere de profit pentru Nuclearelectrica. De altfel, Hidroelectrica si Nuclearelectrica au cel mai mult de castigat de pe urma liberalizarii.
Ambele unitati de la Cernavoda sunt in primele 20 de centrale din lume in ceea ce priveste eficienta.
Factorul brut de capacitate al Unitatii 1 : 88.5% de la punerea in functiune (locul 19 in topul celor mai eficiente unitati nucleare din lume, conform Nuclear Engineering International).
Factorul brut de capacitate al Unitatii 2: 92.9% de la punerea in functiune (locul 4 in topul celor mai eficiente unitati nucleare din lume si locul 1 in topul celor mai bune unitati CANDU in 2011)
"Cea mai buna performanta a Nuclearelectrica a fost faptul ca in toti acesti ani nu a avut accidente sau incidente", a spus Gabriel Dumitrascu, seful departamentului energiei din cadrul Ministerului Economiei.
Productie de energie stabila in comparatie cu alti producatori. In perioada 2008-2012, productia interna de energie a scazut cu 8% pana la 59.5 TWh din cauza scaderii consumului de electricitate.
In aceeasi perioada, productia de energie nucleara interna a ramas constanta la aprox. 11 TWh/an; SNN poate suporta variatii mari ale pretului de piata , datorita costurilor mici de productie.
Rata de distributie a profitului este mare, de 85%, astfel incat randamentul dividendelor este cuprins intre 7 si 13%.
Nuclearelectrica a revenit pe profit in primele 6 luni din acest an. In primul semestru, Nucearelectrica a inregistrat o cifra de afaceri de 930,5 milioane lei (212 milioane euro), in crestere cu 20% fata de perioada similara a anului trecut, si un profit net de 213,2 milioane lei (48,5 milioane euro), de la pierderi de 33,7 milioane lei (7,6 milioane euro) din prima jumatate a anului trecut.
Conducerea companiei pa