România riscă sancţiuni drastice din partea Uniunii Europene dacă nu reuşeşte într-un an să introducă apă curentă şi canalizare în toate localităţile din ţară.
România a avut zece ani şi fonduri europene la dispoziţie pentru a moderniza localităţile cu peste două mii de locuitori, însă nu a reuşit să facă prea mare lucru în ceea ce priveşte absorbţia banilor UE. Populaţia poate plăti amenzi de sute de mii de euro zilnic, din 2015, în loc să beneficieze de utilităţi absolut necesare, cum ar fi apa curentă şi canalizarea, din vina incompetenţei politicienilor.
Un an pentru a recupera zece pierduţi
În momentul în care România a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, statul şi-a asumat obligaţia ca până în 2015 toate localităţile cu peste două mii de locuitori să beneficieze de apă curentă la un preţ decent, canalizare şi staţii de epurare. UE a pus la dispoziţie mai multe miliarde de euro în ultimii zece ani pentru ca autorităţile locale să poată îndeplini obligaţiile asumate, numai că banii se acordau pe baza unor proiecte. Cum rata de absorbţie a României în ceea ce priveşte fondurile europene este cea mai scăzută din Uniune, cu aproape un an înainte de termenul final, cele mai multe localităţi nu beneficiază decât de alimentarea parţială cu apă.
Dacă în următorul an autorităţile nu vor reuşi să construiască în localităţile cu peste 2.000 de locuitori reţele de apă şi canal şi staţii de epurare, România riscă o amendă de câteva milioane de euro şi penalizări de sute de mii de euro zilnic până la remedierea situaţiei. Ministerul Mediului, cel care ar fi trebuit să supravegheze implementarea proiectelor în ţară, a făcut o estimare a sancţiunilor pe care le-ar putea plăti România, dar cu toate acestea încă nu ştie exact cum stau lucrurile în teritoriu. Astfel, potrivit calculelor guvernanţilor, cuantumul amenzilor care ar putea fi propu