Planul guvernului polonez de a confisca activele fondurilor private de pensii pentru reducerea datoriei ţării a fost sancţionat sever de pieţe deoarece investitorii cred că urmările vor fi grave nu doar în viitorul apropiat, ci şi pe termen lung. Fondurile private de pensii din Polonia, în marea lor majoritate deţinute de mari grupuri străine, sunt cei mai mari jucători de pe bursa de la Varşovia, cea mai mare şi una dintre cele mai agresive din regiune, iar prezenţa lor asigura companiile care se listează că are cine să le cumpere acţiunile. România ar putea încerca însă să-i atragă pe cei descurajaţi.
Indicele WIG20 al bursei de la Varşovia a scăzut miercuri cu 2,14%, după ce guvernul a anunţat planul de reformă a sistemului de pensii, şi cu 4,16% joi. De la începutul anului, indicele a pierdut aproape 10% din valoare, semn că investitorii au anticipat impactul negativ al reformei şi şi-au redus expunerile.
Planul guvernului polonez constă în transferarea la stat a obligaţiunilor suverane poloneze deţinute de fondurile private de pensii şi anularea lor pentru ca astfel să fie redusă datoria ţării. Aceste obligaţiuni reprezintă jumătate din activele deţinute de fonduri şi vor fi confiscate fără a se oferi compensaţii.
Fondurilor, deţinute de grupuri precum Allianz, AXA, Generali, ING şi Aviva, li se permite să păstreze acţiunile din portofoliu, care au o valoare de 111 miliarde de zloţi (34 miliarde euro). Dar chiar şi aceste acţiuni vor ajunge în cele din urmă în cuferele statului, deoarece guvernul intenţionează să facă din sistemul public de pensii principalul jucător de pe piaţa de profil, scrie Thomson Reuters.
Guvernul spune că pensiile vor fi mai sigure
Premierul Donald Tusk a explicat că ceea ce va rămâne în fondurile private după naţionalizarea obligaţiunilor va fi transferat treptat în vehiculul de pensii al sta