Din oferta bogată a toamnei nu lipsesc roşiile şi castraveţii, surse veritabile de vitamine şi de minerale. Ştiai că doar 200 de grame de salată de legume acoperă o treime din necesarul zilnic de vitamina C? Află de mai jos cum poţi păstra legumele, dar şi ce beneficii îţi aduc!
Vitamine
Cu un conţinut ridicat de vitamine şi antioxidanţi, roşiile se numără printre legumele care nu trebuie să lipsească din dietă, cu atât mai mult când oferta este una bogată. Dintre vitaminele conţinute de roşii, vitamina C, A, B (B1, B2, B5, B6), E şi K sunt în cantităţi semnificative. Roşiile fac parte din legumele care conţin o cantitate mare de betacaroten (pigmentul care dă culoare legumei) şi licopen, substanţă care joacă un rol important în prevenirea mai multor tipuri de cancer (mamar, de prostată, plămâni sau piele), dar şi a problemelor cardiovasculare.
Minerale
Roşiile şi castraveţii sunt, de asemenea, o sursă importantă de minerale, precum potasiu, magneziu, zinc, fosfor şi fier. O dietă echilibrată, bogată în legume precum roşiile şi castraveţii, oferă organismului elementele nutritive de care are nevoie pentru buna lui funcţionare.
Legume sărace în calorii
Roşiile şi castraveţii fac parte din legumele care conţin o cantitate mare de apă, dar puţine calorii. Roşiile conţin până la 90% apă, fiind un diuretic şi un depurativ excelent, susţin specialiştii în nutriţie. Pe de altă parte, castraveţii au un indice ridicat al saţietăţii, iar acest lucru se datorează faptul că ei conţin foarte multă apă (95-96%). De exemplu, 100 grame de castraveţi conţin doar 14 calorii. Pentru curele de detoxifiere sau cele de slăbire sunt recomandate roşiile, dar şi castraveţii, mai ales că cele douiă legume conţin vitaminele şi mineralele de care organismul are nevoie pentru menţinerea stării de sănătate.
Sfaturi pentru păstrarea roşiilor şi a castraveţil