Controversatul proiect Roşia Montană ar urma să aducă statului român câteva miliarde de dolari, potrivit estimărilor Guvernului.
Acordul dintre Executiv şi Roşia Montană Gold Corporation prevede, cel puțin la nivel de principiu, obligaţii stricte pentru RMGC în ce priveşte investiţiile şi asigurările de mediu, în patrimoniul cultural şi în comunitatea de la Roşia Montană.
Acordul, în varianta sa actuală, prevede transferul gratuit a 5,68% din acţiunile deținute de Gabriel Resources în proprietatea statului român, prin Minvest, respectând anumite condiţii.
Acest transfer aduce practic statul român în poziţia de acţionar cu 25% la RMGC, faţă de aproximativ 20% în forma inițială.
În plus, statul român nu este obligat să participe la eventualele majorări de capital operate de Gabriel Resources în RMGC, cu excepţia situaţiei în care acest lucru este impus de lege sau pentru a evita dizolvarea companiei.
Dacă statul român nu are bani pentru a investi în companie în aceste situaţii, Gabriel Resources se oferă să împrumute statul, cu o dobândă aferentă.
Guvernul precizează că estimează câştiguri de miliarde de dolari pentru statul român
Potrivit estimărilor guvernanţilor, proiectul Roşia Montană ar urma să aducă venituri importante statului român.
Veniturile obținute din exploatarea de la Roşia Montană ar urma să ajungă la 2,3 miliarde de dolari.
Efectul direct în economia României este estimat la 2,9 miliarde de dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 de dolari pe uncia de aur, ceea ce ar duce la un aport de 5,2 miliarde la economia României.
De asemenea, potrivit Acordului, RMGC este obligată să creeze şi să menţină 2.300 de locuri de muncă directe în timpul construcţiei exploatării miniere şi 900 de locuri de muncă în faza de operare.
În caz contrar, RMGC urmează să plătească despăgubiri statului român.
În