Ieri, la centrul etno-cultural „Buciumul“ a avut loc o seară de suflet cu reînvierea tradiţiilor naţionale. Cei prezenţi, atât chişinăuieni, cât şi oaspeţi de peste hotarele ţării, au rămas încântaţi de muzica populară, bucatele tradiţionale moldoveneşti şi istoria veritabilului sat din centrul Capitalei.
Evenimentul a demarat cu sunete de vioară, cobză, drâmbă, fluier şi bucium, care a impresionat vizitatorii. „Muzica noastră este un leac pentru suflet. Păcat că tradiţiile se pierd, dispar treptat şi şezătorile, şi obiceiurile de nuntă. Încercăm cumva să le menţinem şi mă bucur că se mai organizează festivaluri sau alte evenimente cu iz naţional“, spune instrumentistul Gheorghe Afroni, un vechi prieten de-al regizorului Tudor Tătaru.
Gazda casei, Viorica Tătaru, fiica regizorului, împreună cu soţul său, au întâmpinat oamenii cu vin roşu, iar între timp, în ceaunele puse pe foc se pregăteau fripturica şi mămăliguţa delicioasă.
„E o atmosferă caldă, cu oameni prietenoşi, o seară culturală sută la sută. Percep Chişinăul ca pe un oraş primitor. Probabil, ca şi în multe alte locuri, infrastructura ar lăsa de dorit“, consideră Berkend Pura, student venit din Statele Unite.
Cei prezenţi au beneficiat de o mică incursiune în istoricul locului, au văzut vechile tuneluri subterane, care se întind pe spaţii largi sub Chişinău, au mers în cabinetului artistului care s-a stins de curând, loc ce a fost transformat în muzeu. Atmosfera a fost ornată de torţe aprinse, căpiţe cu fân, port tradiţional şi dansuri populare.
„Trăiesc de o viaţă în Chişinău, dar habar nu aveam că există astfel de locuri. Mă simt special aici, mi-a plăcut ideea de reîntoarcere în trecutul pe care, cu părere de rău, îl uităm“, susţine Dumitru Caminschi, invitat.
„Este un loc frumos, un sat moldovenesc în centrul Chişinăului, dar care se uită şi e păcat. Am vrut să creăm o