Sâmbătă, la ora 11, la Casa de Cultură a Studenţilor din Petroşani a avut loc vernisajul primei tabere internaţionale de pictură, fotografie şi sculptură organizate de Fundaţia „Ianza Art Inter Cultural”.
A fost finalul artistic al unei tabere desfăşurate, la Petroşani şi Cimpa (în curtea primitoare a pictorului Birău), între 28 august şi 9 septembrie (în ultimele două zile dedicate acestei manifestări artiştii plastici au urcat în Straja pentru a trage concluziile care se impuneau şi a pune la cale acţiuni viitoare). Vreme de aproape două săptămâni, au venit în Vale sculptorii Iorgos Iliopoulos din Thesaloniki (Grecia), Cătălin Dragomir din Deva şi Vlad Perianu din Bucureşti. Li s-au alăturat pictorii Sergiu Plop din Republica Moldova, Elisabeth Ochsenfeld (din Germania), Horvat Gyongyover (din Cluj) şi Keshav Malla (din Nepal). Din Vale au participat pictorul Petrică Birău, sculptorii Sergiu Cristian Ianza şi Robert Humel. A fotografiat, zi de zi şi ceas de ceas, lucrările şi artiştii maestrul fotograf Horvat Lazslo din Cluj.
Două persoane extrem de discrete - prof. univ. Aron Poantă (generoasa gazdă a artiştilor invitaţi) şi Sorin Oprea (el însuşi un artist plastic polivalent) - au făcut ca totul să se desfăşoare la fel de exact ca în taberele de mare tradiţie.
Partea cea mai spectaculoasă a taberei a consti-tuit-o sculptarea viitoarelor opere, în aer liber şi în văzul tuturor, chiar în mijlocul Parcului „Carol Schreter”. Iorgos Iliopoulos şi Cătălin Dragomir au şlefuit blocurile masive de marmură, iar Vlad Perianu şi Sergiu Ianza au îmblânzit tăria lemnului de stejar. Imaginea celor patru, în haine de lucru, semăna deopotrivă cu cea a minerului (prin forţa cu care trebuiau să-şi stăpânească materialul) dar, deopotrivă, şi cu cea a chirurgului (obligat să se apere de praful alb al marmurei şi să taie, cu precizie şi artă, în ma