“Gustul din copilărie” al legumelor a devenit pentru cei mai mulţi dintre noi doar o amintire în condiţiile în care majoritatea produselor din supermarketuri sunt de import, iar în pieţe cu greu se mai găsesc roşii, ardei sau vinete care să nu fi fost supuse tratamentelor chimice. În cazul în care sunteţi dispuşi însă să plătiţi şi până la de trei-patru ori mai mult, alternativa o pot constitui fermele bio care s-au dezvoltat în ultimii 3-4 ani în jurul marilor oraşe şi care livrează marfa direct la domiciliul clientului în urma unei comenzi online.
Foto: Victor Ciupuliga, Mediafax
Livrările se fac o dată sau chiar de două pe săptămână, clienţii având posibilitatea să opteze fie pentru un abonament în baza căruia să primească legume de sezon, fie pentru o comandă actualizată de fiecare dată, în funcţie de nevoi. Livrarea se face la mai puţin de 24 de ore de la recoltare, în special seara şi este gratuită în cele mai multe cazuri. Majoritatea producătorilor au şi puncte fixe în care livrează marfa în zile prestabilite.
Dacă problema gustului şi cea a transportului sunt astfel rezolvate, pentru potenţialii clienţii rămâne problema preţului care este şi de până la trei-patru ori mai mare decât în pieţe sau la supermarket. Astfel, un kilogram de cartofi costă 4-6 lei, faţă de 1,5-2 în piaţă, unul de castraveţi 8 lei, faţă de 2-2,5 lei, roşiile sunt 8-9 lei, faţă de 2,5-3 lei. Un kilogram de vinete bio costă 9 lei, faţă de 2,5 lei la piaţă, iar unul de ceapă 5 lei, faţă de 2,5 lei. Iar exemplele ar putea continua.
Foto: Victor Ciupuliga, Mediafax
Cum explică producătorii preţurile mari
„Nu există nici un retailer în România care să aibă altă comunicare în afară de cel mai mic preţ. Pentru acele preţuri foarte mici trebuie să faci compromisuri. În general, se renunţă la gust şi nutrienţi. Foloseşti o genetică care să-ţi