Mii de pelerini, de toate confesiunile religioase, s-au adunat astăzi, la Basilica Maria Radna din localitatea arădeană Lipova.
Pe lângă participarea la slujbele religioase oficiate în opt limbi şi la pelerinaje, credincioşii care vin la Radna sunt atraşi de mugurii, de pe Dealul Mănăstirii, despre care se spune ca sunt lacrimile Fecioarei Maria şi aduc noroc.
Despre plantele culese se spune că produc în mod natural mir. Tradiţia spune ca această plantă miraculoasă este făcătoare de minuni, iar cei care o ţin acasă şi beau apa în care este păstrată, se vindecă de boli. Astfel, cea mai veche mănăstire catolică din vestul ţării, Maria Radna a primit mii de pelerini.
Credincioşii vin în fiecare an, de la zeci şi chiar sute de kilometri depărtare, pentru a sărbători, la Basilica Papala Maria Radna, Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. În aceste zile peste 25.000 de credincioşi au participat la slujbele de la Maria Radna.
„Am venit pe jos vreo 15 kilometri. Aşa este tradiţia şi aşa procedăm şi noi”, spune unul dintre tinerii care mergeau spre mănăstire.
Slujbele speciale au început încă de vineri seara şi au ţinut până duminică seara, perioadă în care mii de credincioşi din ţară şi străinătate au ajuns la Maria Radna. În noaptea de sâmbătă spre duminică, mănăstirea a rămas deschisă toată noaptea.
„Această zi este una dintre cele mai importante şi frumoase. Şi în acest an au venit foarte mulţi oameni la Maria Radna. Nu numai la Naşterea Maicii Domnului ne gândim astăzi, dar şi la faptul că noi am fost crescuţi de o mamă şi ne gândim şi la mamele noastre care ne-au dăruit viaţă. Totodată astăzi ne rugăm în primul rând pentru familiile noastre fiindcă este important să existe binecuvântarea Fecioarei Maria asupra noastră” a declarat preot Andreas Reinholz, preot paroh Bazilica Papală Maria Radna.
Unii vin la mănăstire cu d