Ansamblul „Profil“, dirijat de Tiberiu Soare, va interpreta, la Ateneu, de la ora 17.00, lucrări de Adrian Enescu, Viorel Munteanu, Mihai Măniceanu, Nicolae Brânduş, Octavian Nemescu şi Tristan Murail
Articol realizat de Michaela Roşu
Adrian Enescu. Cinematic pentru orchestră de cameră. Compozitorul născut în1948 este cunoscut mai ales ca autor de muzică de film (65 de titluri), de teatru, de balet; compune muzică electronică (încă din anii ’70); este atras, de asemenea, de muzica simfonică şi de jazz. Cinematic este – după Tabu, concert pentru vibrafon şi orchestră – a doua lucrare dintr-un ciclu în care, după propriile mărturisiri, autorul realizează sinteza jazz-muzică contemporană. O „poveste abstractă“ – spune el – în care „totul pleacă de la un acord expus în toate răsturnările, iar sunetele ce compun acordul vor modela structurile de improvizaţie“. Cinematic este dedicată profesorului său, Aurel Stroe.
Viorel Munteanu.Invocaţii. Unul din momentele meditative ale compozitorului (n. 1944) este încredinţat clarinetului, instrument înzestrat cu resursele coloristice şi de agilitate tehnică adecvate discursului muzical de acest tip. O muzică cu sugestii venite din arhaicul folcloric, câştigând din libertatea oferită de „cântarea“ monodică, incantatorie, rubato... Toate acestea incluzând tehnicile noi de atac şi investigarea modernă a posibilităţilor sonore ale instrumentului.
Octavian Nemescu.Nativitas quindeci, pour 11 heures de la nuit (2012) face parte din ciclul celor 24 de lucrări muzicale dedicate fiecărei ore din zi şi din noapte. Respectivul ciclu îşi propune să sugereze o călătorie iniţiatică în Lumea de Dincolo, de după moarte (între miezul nopţii şi miezul zilei) şi înainte de naştere (12 ziua-12 noaptea), având ca model Cartea egipteană Amduat.
Lucrarea lui Nemescu propune o călătorie iniţiatică în Lumea de D