O parte din marea familie a Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR) a ajuns sâmbătă la Craiova, în cadrul campaniei „Spune DA! Susţine donarea de organe“. Voluntarii au luat legătura cu medici şi pacienţi din Craiova, dar şi cu locuitorii oraşului, pentru a le explica cât de important este să ajute şi cum pot salva viaţa oamenilor în suferinţă.
Transplantaţii sunt nişte oameni speciali, cărora li se citeşte pe feţe speranţa şi pofta de viaţă. Asta, pentru că au primit o bucăţică de viaţă de la cineva drag sau de la un necunoscut, care nu mai este printre noi, dar care le-a oferit o nouă şansă. 14 astfel de oameni au venit la Craiova pentru a sta de vorbă cu presa, cu pacienţi, medici, dar şi cu craiovenii pe care i-au întâlnit pe stradă, pentru a le povesti că donarea de organe, pe lângă faptul că este legală, este şi un mod de a salva vieţi.
„Un bolnav cu moarte cerebrală nu mai poate fi viu“
„Părinţii“ asociaţiei, Gheorghe Tache şi Amalia Teodorescu, au vorbit despre cât de important este ca barierele legate de credinţă, morală şi etică să fie depăşite, pentru că un cadru legal care să ajute donarea de organe există. Invitaţia ATR a fost onorată de conf. dr. Daniela Cernea, coordonator de transplant, dr. Mirela Tudor şi dr. Maria Daniela (nefrologie), dr. Valentina Ciurea din partea Casei de Asigurări de Sănătate Dolj, dr. Narcisa Dincă din partea Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, sociologul Andreea Niţă şi de dr. Maria Avram din partea Crucii Roşii. „Moartea cerebrală nu este înţeleasă pentru că inima bate, dar bolnavul nu mai are funcţie cerebrală, ceea ce dă viaţa omului. Bolnavul e deasupra oricărei resurse în moartea cerebrală. Examenele clinice şi paraclinice sunt foarte sigure, repetate, iar un bolnav cu moarte cerebrală nu mai poate fi viu. Lumea trebuie să ştie că aceia care declară moartea cerebrală nu au ni