Şefii de la Agricultură vor toca 50 de milioane de euro pentru a fi nanţa înfi inţarea unor ferme de familie, care sunt sortite eşecului. Sursa: LIBERTATEA
Ministerul Agriculturii pune la bătaie 50 de milioane de euro pentru a finanţa circa 1.000 de ferme de familie, cu o valoare maximă eligibilă a proiectului de 125.000 de euro, din care până la 50.000 de euro reprezintă sprijin nerambursabil prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Numai că, aşa cum a fost gândit de funcţionarii de la Agricultură, planul de stimulare a micilor fermieri nu va avea rezultatele scontate, avertizează fermierii cu experienţă.
Principalul punct nevralgic al proiectului celor de la Agricultură îl reprezintă tocmai faptul că se vor da bani pentru finanţarea unor exploataţii de mici dimensiuni, cum sunt fermele cu cel mult 20 de vaci sau cele care exploatează 2 hectare de sere. Acest tip de exploataţie agricolă s-a dovedit neprofitabil şi în alte ţări cu experienţă pe piaţa europeană, fapt demonstrat şi de statistica oficială: în Franţa sau Germania, numărul fermelor a scăzut în ultimii ani, însă au crescut suprafaţa de teren deţinută şi efectivele de animale.
În plus, în ţări ca Olanda sau Belgia se investeşte masiv pentru retehnologizarea fermelor de vaci de lapte, astfel încât acestea să îşi crească chiar şi de 10 ori efectivele de animale, până spre 3.000 de capete, după cum ne-a explicat Claudiu Frânc, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine.
Fermă mică, profit mic
În schimb, la noi, statul se aşteaptă ca fermierii să se îmbogăţească peste noapte cu numai 20 de vaci sau cu 2 hectare de sere, cât este limita pentru fermele finanţate de stat. "Alte state susţin fermele de familie mari. În România, ni s-a spus că ne vom îmbogăţi cu 20 de capete, care e un număr foarte mic, nu asigură profitul şi recuperarea investiţiei, ci doar îţi dă de tre