Proiectul Tetapolis, primul parc științific și tehnologic din România care ar putea deveni funcțional, este doar la un pas de a fi demarat. Află, cât va costa, de un vor veni banii sau care sunt avantajele înființării din interviul pe care l-am realizat cu directorul Tetarom, inițiatorul proiectului.
Reporter(R): În ce stadiu sunteţi cu proiectul Tetapolis?
Viorel Găvrea (V.G.): Tetapolis-ul este o idee a noastră, a colegilor de la Tetarom S.A., este o idee mai veche pe care am pus-o în aplicare semnând o asociere cu IASP-ul (n.r. ─ Asociația Internațională a Parcurilor Științifice), după câţiva ani buni în care „le-am făcut curte”. În 23 septembrie o delegaţie de şase experţi IASP vor veni la Cluj şi până la Crăciun vom avea o analiză de fezabilitate, extrem de complexă, care va conţine foarte multe elemnte, începând cu analize ale mediului economic, social, politic şi mai ales academic. După ce vom avea această analiză de fezabilitate vom aplica în mod sigur pentru obţinerea de fonduri, să vedem cine, pentru că nu ştim dacă Tetarom S.A. sau Tetapolis S.A.. Va exista în mod cert o infrastructură instituţională care va rezulta în urma vizitei acestor experţi de la IASP.
R: De unde vor veni banii?
V.G.: Fondurile pot să vină fie de la Uniunea Europeană, pe bugetul 2014-2020, trebuie să vedem pe ce axă, dacă vom aplica direct la Bruxelles sau la Bucureşti, fie de la BERD (n.r. ─ Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) sau la Banca Mondială. Vor spune specialiștii unde este mai bine să aplicăm. Vom hotărî atunci împreună, asta înseamnă ianuarie, februarie, martie, anul viitor.
R: IASP-ul va avea un procent din societatea care se va crea?
V.G.: IASP-ul nu este o organizaţie care participă procentual la constituirea persoanei juridice.
R: Aţi spus deja că acest parc va avea o suprafaţă de 10 ha. S-a stabilit locul în care va